پیش گفتار:
مردم ایران از گذشته تا کنون از یک سوی بیشتر در بند و گرفتار شاهان دیکتاتور و زورگو بوده، و از سوی دیگر مورد یورش و تجاوز بیگانگان قرار گرفته اند. تا آن که با گسترش دامنه علم و دانش و پیشرفت تند و سریع کشورهای اروپایی، رفته رفته باد و نسیم آن نیز به سوی کشور ما رسید و مردم را در برابر ناصرالدین شاه زورگو و قلدر قرار داد و سرانجام در دوران فرزندش مظفرالدین شاه که مردی ملایم و نیک نفس بود، تلاش آزادی خواهانی مردم به ثمر رسید.
پادشاهان قاجار
دوران قاجاریه یکی از تاریک ترین دوران تاریخ ما است. نخست به دلیل شکست های متوالی و عقب نشینی ایران در جنگ ها، دوم آن که شاهان دیکتاتور و خرافاتی قاجار با دخالت پیگیر آخوندها، سدی در راه آشنایی مردم با علوم و تکنولوژی در حال پیشرفت در اروپا شدند، و دیگر آن که آنان بسیار بوالهوس، خوش گذاران و عیاش بودند و مملکت را برای هوس های خود به فقر و تنگدستی کشاندند.
جنگ های ایران و روس
پس از دو جنگ خانمانسوز ترکمانچای و گلستان که به دلیل نفهمی و بیسوادی فتحعلیشاه و بازهم آنچنان که گفته شد با دخالت مستقیم و نفوذ زیاد آخوندها انجام گرفت، نیروی دفاعی ایران به کلی نابود شد و یک سوم از بخش زرخیز خاکمان از پیکر مام میهن جدا گردید. پیامد این شکست بزرگ تاریخی و خفت بار این بود که رفته رفته مردم به خود آمدند و به جنب و جوش افتادند و دریافتند که رژیم دیکتاتوری نمی تواند پاسخگوی نیازهای آنان باشد. در این مورد عباس میرزا فرزند دلاور و میهن دوست فتحعلیشاه چندین بار گروههای دانشجو را برای نخستین بار به اروپا فرستاد، همچنین بازرگانان و پیشه وران ایرانی به ویژه از استان آذربایجان راه سفر و تجارت را در پیش گرفتند.
در این ویدیو آقای ناصر انقطاع در مورد سهل انگاری و خیانت های فتحعلیشاه و رفتار پسر شجاعش عباس میرزا را به روایت تاریخ بیان می کند. شنیدن آن بسیار ضروری است. واکنش فتحعلیشاه در حفظ خاک ایران با رژیم اسلامی تفاوتی ندارد.
پیامد جنگ های خانمانسوز با روسیه
از این زمان به بعد، پخش روزنامه هائی چون قانون پرنس میرزا ملکم خان وحبل المتین موید الاسلام و سیاحت نامه ابراهیم نوشته حاج زین العابدین مراغه ای، مردم را نسبت به اوضاع غم انگیز ایران آگاه ساخت.[۱] میرزا عبدالرحیم طالبوف، از پژوهش گران، ومیهن پرستان کمیابی بود، که با آگاهی به پیشرفت های کشورهای دیگر، به چاپ وپخش نوشتارهای گوناگونی چون: نخبه سپهری، کتاب احمد، برگردان ازکتاب فیزیک ودانش های دیگر وآموزش آن ها درآموزش گاه ها، پرداخت، ودر روشن گری هم میهنان خود بهره به سزائی داشت.
دوران محمد شاه قاجار
دوران سلطنت محمد شاه قاجار فرزند عباس میرزا با همکاری میرزا آغاسی وزیر خردمند او تبریز به یکی ازشهرهای بزرگ صنعتی و بازرگانی تبدیل شد. بنا به نوشته بسیاری از نویسندگان خارجی چون گوبینو،استوارت، بارون دو بود، ژنرال فریه، محمد شاه و میرزا آقاسی علاوه بر آبادانی و پیشرفت ایران و کاستن میزان وابستگی آن به کشورهای بیگانه، در پیشرفت فرهنگ وزبان پارسی وآزادی اندیشه وبیان، تلاش کم نظیری کردند. بسیاری از اندیشمندان دوران بعد، چون میرزاتقی خان امیرکبیر، میرزاحسین خان مشسیرالدوله، از دست پروردگان زمان این شاه و وزیر خردمند به شمار می آیند.[۲] در هرحال، همه این تلاشها و روشنگری ها شوق و تلاش مردم را به مشروطیت بیشتر می کرد.
نتایج سفرهای ناصرالدین شاه
مسافرت دو گانه ناصرالدین شاه به اروپا که هربار همراه با هیأتی انجام می گردید، گرچه پر هزینه بود ولی باردیگر موجب رشد فکری و بازشدن و گسترش فرهنگ بسته ایران شد. امیر کبیر نخست وزیر دانا و خردمند این دوران، نخستین مرکز پیشرفته فرهنگی بنام دارالفنون را در ایران در تاریخ یکشنبه ۲۸ دسامبر ۱۸۵۱ گشود و راه تحصیلات بالا را برای مردم باز کرد. دوره طولانی ۴۹ ساله سلطنت ناصرالدین شاه با توجه به آشنایی گروهی از مردم با فرهنگ اروپایی و با دستور کشتن امیر کبیر، مردم را به اعتراض و تظاهرات همراه بود.
این روش پیشروی مردم که با ظلم و ستم بستگان ناصرالدین شاه افزوده می شد، کار را به جایی رسانید که فردی بنام میرزا رضای کرمانی با تفنگ او را درحرم شاه عبدالعظیم از پای درآورد. بسیار جای اندوه و نگرانی است که می بینیم مردم ایران هنوز نتوانستنه اند ظلم و ستم بیکران رژیم آخوندی و جنایت های بیکران خامنه ای و فرزندش را پاسخ گو باشند. گویا میان زنان ایران، و یا میان مردان، به ویژه زنان و مردانی که به خامنه ای و و خانواده جنایتکار او دسترسی بیشتر دارند یک شیر زن و یا شیر مرد دیده نشده که شر این زالوها را از سر مردم ایران کوتاه کنند.
مشروطیت ایران چگونه به دست آمد
به طور کوتاه می توان گفت که مشروطیت ایران بیشتر به علت های زیر آغاز شد و به سرانجام رسید:
۱- نتیجه ضربه روحی شکست دوجنگ با روسیه. در این دوجنگ مردم ایران به عقب ماندگی و شکست پذیری خود پی بردند و آن را به دلیل خودکامگی و خودسری فتحلیشاه قاجار و دیکتاتوری شاهان دیگر دانستند.
۲- رفت و آمد گروههای فرهنگی و بازرگانی به اروپا که نخست به دستور عباس میرزا فرزند فتحعلیشاه انجام گرفت و در دوران بعد نیز ادامه یافت. در این سفرها به دلیل آشنایی با پیشرفت های اروپا، چاپ و پخش روزنامه هایی در ایران صورت گرفت.
۳- رفتار ملایم محمد شاه قاجار و وزیرش با مردم، و ملایم و رفتار خوب مظفرالدین شاه از یک سوی، و دیکتاتوری و زورگویی ناصرالدین شاه از سوی دیگر، مردم را بیشتر به فکر و فعالیت واداشت.
از این روی، مبارزه دهها سال زنان و مردان جانباز و فداکار میهن از ستار خان و باقرخان گرفته، تا سردار اسعد بختیاری، یپرم خان ارمنی و کوچک خان جنگلی و شمار زیادی از زنان از جمله زینب پاشا، سردار مریم بختیاری، سرانجام فرمان مشروطیت پس از نزدیک صد سال مبارزه در تاریخ ۱۴جمادی الثانی ۱۳۲۴، به دست مظفرالدین شاه به امضاء رسید.
دیکتاتوری زودگذر (۱۳۲۴-۱۳۲۷)
محمد علی میرزا فرزند مظفرالدین شاه مشروطیت نوپا را زیر پا گذاشت و با توپ بستن مجلس شماری از آزادی خواهان را کشت و شماری هم مانند ملک المتکلمین، میرزا جهانگیرخان صوراسرافیل وسید جمال الدین واعظ پس از دستگیری کشته شدند. آنگاه با رسیدن آزادی خواهان از هرگوشه کشور، طرفداران محمد علی شاه پراکنده گردیده، و خودش نیز به سفارت روسیه پناهنده شد.[۳]
در دوران ۱۶ ساله سلطنت احمد شاه، به دلیل دخالت نداشتن او در سیاست کشور، مشروطیت پیشرفت شایانی داشت. نمایندگان مردم به درستی برگزیده و به مجلس می رفتند. مطبوعات نسبتاً آزاد بودند و راه دموکراسی در پیش بود. می توان گفت که احمد شاه در کارهای اجرایی دولت، و گزینش نمایندگان مجلس دخالتی نداشت. بنابراین، می توان دوران احمد شاه را دوران تقریباً نیمه دموکراسی مشروطه در ایران دانست.
از آنچه گذشت:
دوران قاجاریه در امتداد و به دنبال دوران پیشین دیکتاتوری در ایران بود. این دوره را می توان به دوبخش از هم جدا نمود. دوران سلطنت آقامحمد خان، فتحعلیشاه و ناصرالدین شاه و دوران کوتاه محمد علی شاه که با دیکتاتوری، شهوت رانی یا مال دوستی به همراه بود و مردم همواره زیر فشار زورگویی شاه و بستگانش در رنج و عذاب بودند. دوره دوم شامل سلطنت محمد شاه، مظفرالدین شاه، و احمد شاه می شود که روابط انسانی و دوستی میان شاه و مردم زیاد بود و هیچکدام از این سه شاه دیکتاتور و آدم کش نبودند. احمد شاه که به مشروطیت احترام می گذاشت، در کار سیاست و دولت دخالت نمی کرد و به قانون اساسی احترام زیاد می گذاشت [۴] .
پس از احمدشاه، به تدریج مجلس شورای ملی مشروعیت خود را از دست داد، و قانون اساسی نادیده گرفته شد و دوران دیکتاتوری رفته رفته به ایران باز گشت که امروزه شدیدترین آن را به خوبی با گوشت و پوست و خون خودمان لمس می کنیم.
نخست وزیران برجسته و کاردان
در دوران قاجاریه به دلیل داشتن نخست وزیران خردمند و دلسوزی چون میرزا تقی خان امیر کبیر، میرزا آقاسی، صرالله مشیرالدوله، میرزا حسین خان سپهسالار، حسن مشیرالدوله، حسن مستوفیالممالک، حسن پیرنیا، احمد قوامالسلطنه، محمدعلی فروغی، و شمار زیادی از وزیران کارکشته و دلسوز و آگاه نه تنها موجب روشنگری و جنبش مردم به سوی دموکراسی بود، در این دوران، رفته رفته با پخش روزنامه هائی چون قانون پرنس میرزا ملکم خان وحبل المتین موید الاسلام و سیاحت نامه ابراهیم نوشته حاج زین العابدین مراغه ای، مردم را نسبت به اوضاع غم انگیز ایران آگاه ساخت..[۱]
میرزا عبدالرحیم طالبوف، از پژوهش گران، ومیهن پرستان کمیابی بود، که با آگاهی به پیشرفت های کشورهای دیگر، به چاپ وپخش نوشتارهای گوناگونی چون: نخبه سپهری، کتاب احمد، برگردان ازکتاب فیزیک ودانش های دیگر وآموزش آن ها درآموزش گاه ها، پرداخت، ودر روشن گری هم میهنان خود بهره به سزائی داشت که به انقلاب مشروطیت کشید.
همچنین، با به وجود آمدن جو آزاداندیشی و روشنگری در این دوران، صدها نویسنده، روزنامه نگار، تاریخ نگار، و چکامه پرداز در سرتاسر ایران رشد و نمو نمودند که هرکدام برای سالیان دراز حتی دوران سلطنت رضا شاه پهلوی مشوق، عامل و موجب خدمات گسترده در سطح کشور شدند.
بن مایه ها:
[۱] - شیعی گری و ترقی خواهی – نوشته دکتر مهدی قاسمی – صفحه ۹۰-۹۷، برگرفته از پژوهش وبررسی های هما ناطق زیر عنوان: « درراه یابی فرهنگی ۱۸۳۴-۱۸۴۸»
[۲] - تاریخ کامل ایران- نوشته دکتر عبدالله رازی- انتشارات اقبال- چ۴- ۱۳۴۷- ص ۵۳۷
[۳] - قضاوت تاریخ- از آقا محمد خان تا محمد رضاه – نوشته اسماعیل رزم آرا- چ دوم ۱۳۷۸-ص ۱۷-۲۲
[۴] – سالنامه دنیا جلد نهم سال ۱۹۱۹ ص ۹۲-۹۴