حملات غیر منتظره شیمیایی بشار اسد
با اینکه جایگاه بشار اسد در سوریه روز بروز استوارتر از پیش می شد و داعش کمابیش سوریه را ترک نموده بود، چه شد که بشار اسد قماری بزرگ کرده و دست به جنایتی جنگی زد؟ هدف از بمباران شیمیایی مردم چه بود؟
در آغاز باید گفت که اینها تنها گمانه است و نمی توان بطور قطع صحبت کرد. اینکه اسد به چنین قمار خطرناک و جنایت زشتی دست بزند خود جای تردید داشته است ولی تا این لحظه تمامی شواهد و قرائن مانند گزارشها و عکسهای ماهواره ای نشان می دهد که این حمله بدست ارتش سوریه انجام شده است.
پس از کنفرانس ماه گذشته در ژنو بازنده اصلی مذاکرات ایران بود. چرا که ارتش آزادی بخش سوریه از سوی دولت دیکتاتور بشار اسد بعنوان یک سوی مذاکرات به رسمیت شناخته شد. از سوی دیگر دولت اسد یک حکومت تک نفره است و با مرگ یا سقوط او ، تنها آلترناتیو منطقه ارتش آزادی بخش سوریه است که پس از حذف داعش توانسته است جایگاه دیپلماتیک خود را در مذاکرات صلح بدست آورد. بنابراین سالها جنگ فرسایشی و سرمایه گذاری میلیاردها دلار از سوی ایران ، هیچ سودی برای او نداشته است و ایران آرام آرام نقش خود را در سوریه از دست خواهد داد.
احتمال بسیار وجود دارد که این حمله شیمیایی به قصد تغییر معادلات منطقه ای پس از حذف داعش انجام شده باشد و سوریه و ایران با این کار سعی دارند روسیه را از امریکا و ترکیه دور نمایند! چرا که تا پیش از این حمله نقش ایران بسیار کمرنگ شده بود و روسیه روز به روز به امریکا نزدیکتر می شد .حذف ایران از بازی سوریه بسیار گرانتر از چیزی بود که تحملش نماید و می توان گفت که به احتمال قوی حملات شیمیایی بشار اسد با هماهنگی سپاه ایران به قصد ایجاد شکاف میان ترکیه ، روسیه و امریکا انجام شده است.
با این شرایط ، به نظر می رسد که بشار اسد سعی در از بین بردن و حذف نیروهای مخالف خود را دارد. با توجه به خروج داعش از سوریه ، نیروهای بشار اسد توان و تمرکز خود را بر روی مخالفان قرار داده اند و ظاهراً به بدترین روش ممکن سعی در ایجاد ارعاب در میان مخالفان سوری دارند : حمله شیمیایی و کشتار انسانهای بی گناه! بنوعی مردم سوریه گروگان اسد هستند و او سعی نموده است تا با کشتار مردم بی گناه در صف مخالفان داخلی و خارجی خود اختلاف ایجاد نماید. اختلاف روسیه با غرب درباره سوریه اولین واکنش حمله اسد بود.
یک نکته دیگر می تواند آزمودن اراده دولت جدید امریکا باشد. همین چند هفته پیش بود که سپاه پاسداران ایران اقدام به آزمودن نیروی دریایی امریکا کرد و پاسخ تند دولت ترامپ نشان داد که دیگر دوران تسامح و تساهل اوباما پایان یافته است.
پاسخ تند و قاطع امریکا به این جنایت
پاسخ قاطع امریکا در حمله موشکی به پایگاه هوایی سوریه نشان داد که ترامپ اوباما نیست. حذف بشار اسد شاید آرزوی بسیاری از مردم جهان باشد ولی ایجاد یک حکومت دموکرات و قوی در سوریه بسیار مهمتر از حذف اسد است. این نکته ایست که ایران و سوریه را به بازی خطرناک جنگ با امریکا کشانیده است و توهم یکّه و تک بودن باعث شد که اسد دچار اشتباهی خطرناک شود. بطور خلاصه ایران و بشار اسد سعی دارند روسیه را از دولت ترامپ دور نمایند ولی متوجه نیستند که روسیه در هر حال نه توان مقابله با جتمعه جهانی را دارد و نه اینکه متحدی قابل اعتماد است. هر لحظه ممکن است جنگی سهمگین معادلات ایران و بشار اسد را به هم بریزد و روسیه هم هرگز حاضر نیست منافع خود را بخاطر این دو به خطر بیاندازد.
مشابه این عقب نشینی روسیه را در ماجراهای مختلفی دیده ایم . قاطعیت امریکا پیامی آشکار به ایران و بشار اسد داد : امریکا هیچ گونه زیاده خواهی و ماجراجویی را نمی پذیرد.
بنابراین حتی اگر در کوتاه مدت روابط روسیه و امریکا تیره شود و روسیه از حملات امریکا حمایت ننماید ، اما در نهایت همانند آنچه بارها دیده ایم روسیه متحدان خود را فراموش خواهد کرد و با امریکا همراه خواهد شد.
چرا ایران از سقوط اسد می ترسد؟
حکومت جمهوری اسلامی مشخصاً بدنبال ایجاد یک پل از تهران تا لبنان است. حمایت از دولت سوریه در ۴ دهه گذشته همواره برای ایجاد یک منطقه نا امن در کنار اسرائیل بوده است. چرا حساسیتی که ایران نسبت به فلسطین و لبنان دارد را نسبت به چچن ها و اویغورها نداشته است؟ کاری که دولت چین درباره اویغورهای مسلمان انجام داده بسیار وحشتناک است ولی ایران اویغورها را حمایت نکرده و نخواهد کرد. جمهوری اسلامی بدنبال فشار به اسرائیل و ایجاد تنش در منطقه بصورت استفاده از اهرم سوریه و حزب الله است.
با سقوط بشار اسد میلیاردها دلار سرمایه گذاری خامنه ای در سوریه بباد فنا خواهد رفت و حیات خلوت ایران در کنار لبنان و اسرائیل نابود خواهد شد. این موضوع مهمترین دلیل حمایت ایران از بشار اسد است.
از سوی دیگر ، در صورت ایجاد یک حکومت پایدار و دموکرات و سکولار در سوریه، نه تنها برنامه های ایران نابود شده است ، بلکه ایران بعنوان لانه زنبور تندروان شیعه مورد توجه غرب خواهد بود. برای مقابله با زنبور باید به لانه اش رفت و طبیعی است که در صورت تعامل غرب و جهان عرب، ایران مقصد بعدی برای نیروهای نظامی غربی و عربی خواهد بود. چیزی که برای ما ایرانیان بسیار ناراحت کننده است ولی چندان دور از ذهن و غیر ممکن نیست. طبیعی است که حکومت ایران تمام تلاش خود را برای حفظ اسد و جلوگیری از نزدیکی روسیه به غرب خواهد داشت. نزدیکی روسیه و غرب یعنی پایان دیکتاتوری های چپی اسلامی که مهمترین حامی آنها روسیه بوده است. اگر امریکا و روسیه بیش از پیش نزدیک می شدند، امثال بشار اسد و خامنه ای در معادلات جهانی عددی نمی بودند و طبیعی است که ایران هرگز راضی به آن نخواهد شد!