پیش گفتار:
کودتای ننگین ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ بزرگترین فاجعه خیانت باری بود که با همکاری دربار پهلوی با به کار گرفتن لاتهای میدان شوش و اوباش های دروازه قزوین و دولت استعمار گر انگلیس به خواسته کمپانی های نفتی انجام گرفت. این کودتا بر روی نهضت مشروطیت وآزادی خواهی که با خون میهن پرستان ایران به ویژه دلاوران آذربایجان آبیاری شده و آماده بذرافشانی و پایه گرفتن بود پرده فراموشی گذاشت. این واقعه ننگین تاریخ ایران موجب گردید که باردیگر دیکتاتوری و قلدری دوران قاجار به ایران بازگردد.
بهرام مشیری و امینی با نقد یک کتاب به جریان کودتای ۲۸ مرداد می پردازند.
هم بستگی آفتاب پرستان با نویسندگانی چند:
به تازگی آفتاب پرستان و بازماندگان رژیم پهلوی به جای آن که با اتحاد و همبستگی ملت ایران به دفع و مبارزه با رژیم جنایتکار و ضد ایرانی ولایت فقیه پرداخته و زمینه را برای آزادی و دموکراسی و احیاناً بازگشت رژیم مشروطیت به ایران و پادشاهی ملکه فرح پهلوی و یا یکی از فرزندان شاهزاده رضا پهلوی همانگونه که ما در مقاله ۱۲ تیر ماه ۹۶ خود یاد آور شدیم امکان پذیر کنند، نویسندگانی چند مانندعلی میر فطروس و مجید تفرشی را برآن داشتند تا با نگارش مقاله هایی بی اساس وبی منطق بر روی کودتای خانمان برانداز ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ خط بطلان کشند و دیکتاتوری ۲۵ ساله شاه رانادیده بگیرند..
گفتگوی علیرضا میبدی با علی میرفطروس در باره کودتای ۲۸ مرداد.
مصدق قهرمان دوران سلطنت پهلوی:
بی گمان دکتر محمد مصدق فردی برازنده، میهن پرست و لایق و کاردانی بود که توانست صنعت نفت کشور و بهره بردای از آن را از چنگال بریتانیای متجاوز استثمارگر به کشور بازگرداند. همین امر موجب خشم و کینه توزی آنان و کمپانی های نفتی شد و آنان را برآن داشت تا در پی دسیسه و دشمنی علیه او بر آیند و در مورد او به سمپاشی و ضدیت پردازند.
مصدق را می توان قهرمان ملی و مردمی و برابر با فرهیختگانی چون میرزا تقی خان امیر کبیر، عباس میرزا، میرزا حسین سپهسالار، فروغی، و وطن پرستان نادر دیگر دانست.
هم پیمانی شاه با انگلیس درضدیت با مصدق:
شاه که دیکتاتوری را از پدرش کسب کرده بود به هیچ روی آماده نبود که قوانین مشروطیت را بپذیرد و کارهای اجرایی کشور را به مصدق نخست وزیر خردمند و پرقدرت خود بسپارد. از این روی با دولت انگلیس در مورد کوتاه کردن دست مصدق از قدرت هم پیمان شد
دو هفته بعد از شروع زمامداری آیزنهاور در فوریه ۱۹۵۳ (بهمن- اسفند ۱۳۳۱) مقام های دو کشور بریتانیا و آمریکا با یکدیگر دیدار کردند و در مورد سرنگونی دولت مصدق و انتصاب فضلالله زاهدی به نخستوزیری به توافق رسیدند و اسم رمز عملیات پاکسازی را نیز آژاکس نامیدند.
بنا به این قرارداد و به خواست آنان ۲۵ مرداد ۱۳۳۲ سرلشکرنصیری فرمانده گارد سلطنتی از جانب شاه ماموریت یافت در حوالی نیمه شب به منزل مصدق برود و فرمان برکناری او از نخستوزیری و انتصاب زاهدی را به وی ابلاغ کند.
به علی میرفطرس باید گفت که آیا عکسهای نشان دهنده حرکت تانک ها در میدان های شهر و ویران کردن خانه دکتر مصدق همگی واهی و دروغ بودهاست؟۱.
فرار شاه به بغداد:
مصدق نخستوزیری خود را با اجرایی کردن قانون ملیشدن صنعت نفت ایران آغاز کرد. قانونی که اجرایش یک بار دیگر همچون انقلاب مشروطه مردم را روبروی شاه و قدرتهای خارجی قرار داد.
سیاست خارجی مصدق بر اصل موازنه منفی استوار بود. یعنی ضمن حفظ بیطرفی و عدم تعهد، کسب و تقویت استقلال ملی را نیز هدف قرار داده بود. از واگذاری امتیاز به قدرتهای خارجی امتناع میکرد و مانع اعمال نفوذ قدرتهای بیگانه در ایران بود. همین عوامل موجب عصبانیت و در نهایت دشمنی قدرتمندان غرب و شرق علیه او وتوطئه آنان علیه او شود.
مصدق که از توطئه میان شاه و انگلیس و آمریکا در مورد خود باخبر و آماده دریافت چنین فرمانی بود به گارد نخستوزیری دستور داد تا سرلشکر نصیری و گارد سلطنتی واقع در شمیران را بازداشت و توقیف کنند. به این ترتیب تلاش شاه در کودتا کاملاً عقیم ماند. در اینجا بود که شاه روز یکشنبه ۲۵ مرداد و برای نخستین بار به بغداد فرار کرد.
توطئه در بار پهلوی باقدرتهای شرق و غرب:
آغاز دیکتاتوری شاه:
قدرتهای خارجی تاثیرگذار در تحولات ایران به ویژه انگلستان و آمریکا بعد از فرار شاه از کشور در ۲۵مرداد ۱۳۳۲ با تمام توان درصدد ایجاد شرایط بازگشت شاه به کشور بودند. بعد از ناکامی کودتای ۲۵ مرداد بار دیگر این کشورها درصدد برآمدند تا کار ناتمام مانده خود را کامل کنند و شاه را به کشور باز گردانند. به این ترتیب با توطئه میان آنان و دربار پهلوی از لاتها و اوباش های دروازه قزوین و میدان های بارفروش جنوب تهران کمک گرفته شد وکودتایی دیگر این بار در ۲۸ مرداد ۳۲ انجام گرفت و دولت مردمی دکتر مصدق را از قدرت کنار زد.
استالین، چرچیل، و آیزنهاور سه ابر قدرت استثمار گر شرق و غرب با همکاری دربار پهلوی کودتای ۲۸ مرداد ۳۲ را به وجود آوردند و شاه را به مملکت بازگردانده بر سر قدرت نشاندند.
آغاز دیکتاتوری شاه:
شاه که سلطنت خود را مدیون دولت های قدرتمند به ویژه آمریکا و انگلیس و کمپانی های نفتی می دانست دست آنان را در دخالت کشورمان بازگذاشت و دیتاتوری مورد علاقه خود را در مورد مردم ایران پیاده کرد دشمنی و کینه توزی اوبا مصدق موجب گردید که نخست او را زندانی و سپس به حبس خانگی پردازد . مصدق تا پایان عمر در حبس خانگی بماند.
پیامد دیکتاتوری شاه:
شاه به مدت ۲۵ سال از سال ۱۳۳۲ تا ۱۳۵۷فردی خودکامه و دیکتاتوری چون پینوشه و صدام حسین بود. بنابراین، رفته رفته مردم ایران نسبت به او خشمگین و دشمن شدند و با یک خیزش همگانی موجب برکناری او ازقدرت مطلقه و خروج از کشور شدند. از این روی، در زمانی که با نادانی های خاندان پهلوی آخوندها قدرت یافته و رشد زیاد کرده بودند، در یک خلع سیاسی انقلاب به وسله آنان ربوده شد وکشورمان را ازمسیر تمدن دور و ملتمان را خاکستر نشین ساخت.
از آنچه گفته شد:
به تازگی آفتاب پرستان و بازماندگان رژیم پهلوی به جای آن که با اتحاد و همبستگی ملت ایران به دفع و مبارزه با رژیم جنایتکار و ضد ایرانی ولایت فقیه پرداخته و زمینه را برای آزادی و دموکراسی و احیاناً بازگشت رژیم مشروطیت به ایران و پادشاهی ملکه فرح پهلوی و یا یکی از فرزندان شاهزاده رضا پهلوی را همانگونه که ما در مقاله ۱۲ تیر ۹۶ خود یاد آور شدیم امکان پذیر کنند، نویسندگانی چند مانندعلی میر فطرس و مجید تفرشی را برآن داشتند تا با نگارش مقاله هایی بی اساس وبی منطق بر روی کودتای خانمان برانداز ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ خط بطلان بکشند و دیکتاتوری ۲۵ ساله شاه رانادیده بگیرند..
سخنرانی تاریخی و شنیدنی آیت الله طالقانی درباره دکتر محمد مصدق و آیت الله کاشانی
نکته پایانی:
کودتای ننگین ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ بزرگترین فاجعه خیانت باری بود که با همکاری دربار پهلوی با به کار گرفتن لاتهای میدان شوش و اوباش های دروازه قزوین و دولت استعمار گر انگلیس به خواسته کمپانی های نفتی انجام گرفت. این کودتا زمینه ساز ۲۵ سال دیکتاتوری و خودکامگی شاه شد تا آن که مردم به جان آمدند و علیه سلطنت او به پا خاستند