سیمین بهبهانی، بزرگ بانوی چالشگر نستوه و برنده جایزه بین المللی قلم مجارستان ۰

آشنایی با با نوی مبارز میهنمان

بی گمان خانم سیمین بهبهانی یکی از چهره های همیشه ماندنی و جاودانی شعر، ادب،و فرهنگ ایران خواهد بود. این بانوی بزرگوار، و کم نظیر تا کنون باسیاست های ضد انسانی رژیم دست و پنجه نرم کرده، و با وجود خشونت و برفتاری رژیم، همواره راستانه و با قدرت در برابر آنان ایستاده است. به راستی وجود این بانوی فرهیخته موب افتخار و شادمانی ما است.

سیمین خلیلی معروف به سیمین بهبهانی ۲۸ تیر ۱۳۰۶ در تهران چشم به جهان گشود. او به دلیل سرودن غزل فارسی در وزن‌هایی بی‌سابقه به «نیمای غزل» ایران معروف است.   مقاله های زیادی در جهان در مورد این خجسته بانو به چاپ رسیده و بسیاری از اشعارش به زبان های گوناگون ترجمه شده است.  اشعار سیمین بیشتر در باره  مشکلات جامعه، و گویای درد و رنج هم میهنان است.  سیمین بهبهانی،  پیشاهنگ و جلودار اعتراضات و  خواسته های  ملت ایران، و به ویژه حقوق  پایمال شده و نادیده گرفتن زنان  در اجتماع است.

سیمین بهبهانی با یکی از گردانندگان دادن جایزه یانوش پانونیوش در مجارستان دیده می شود، گ. سوچی، یکی از داوران جایزه «یانوش پانونیوش» درباره سیمین بهبهانی گفته است: «سیمین بهبهانی از بزرگ‌ترین شاعران عصر ما و یکی از شاعران نوآور در ایران است.»

سیمین بهبهانی با یکی از گردانندگان دادن جایزه یانوش پانونیوش در مجارستان دیده می شود، گ. سوچی، یکی از داوران جایزه «یانوش پانونیوش» درباره سیمین بهبهانی گفته است: «سیمین بهبهانی از بزرگ‌ترین شاعران عصر ما و یکی از شاعران نوآور در ایران است.»

آغاز چکامه سرایی سیمین

سیمین که از خانواده بزرگ فرهنگی است،  از ۱۲ سالگی به  چکامه سرایی پرداخت. نخستین غزل او را مادرش برای روزنامه نوبهار که در آنزمان به مدیریت ملک الشعرای بهار و همکاری دامادش یزدان بخش قهرمان منتشر میشد، فرستاد. این غزل چنین بود:                ای توده گرسنه ی نالان چه می کنی                ای ملت فقیر و پریشان چه می کنی
چکامه سرتا پا میهنی از سیمین بهبهانی بنام “هرگز نخواب کوروش” که زبان حال انسان های باشرف و دلبسته به کشورمان است.

خانه خونین” چکامه بسیار زیبایی از سیمین بهبهانی که گویای حقیقت تلخ کشورمان است. به جرأت می توان گفت که تا کنون چکامه ای به این زیبایی و عریانی در باره وضع آشفته ایران گفته نشده باشد.

تحصیلات سیمین

هوش سرشار و استعداد ذاتی سیمین سبب شد که دوران متوسطه را در ۴ سال به پایان برد و پیش از گرفتن دیپلم دبیرستان وارد مدرسه مامایی شود. با چاپ گزارش انتقادی و بی امضاء درباره اوضاع ناهنجار مدرسه در یکی از روزنامه ها، رییس آموزشگاه سخت خشمگین شد و چون از طبع شعر و نوشتن سیمین بانو اطلاع داشت، این گزارش انتقادی را به او نسبت داد و او را از آموزشگاه بیرون راند که موجب ترک تحصیل او شد. اما او از ادامه تحصیل باز نماند، دیپلم خود را گرفت و در کنکور دانشگاه حقوق پذیرفته شد. بانو بهبهانی تحصیلاتش را در رشته حقوق ادامه داد. __ بانو سیمین بهبهانی به مدت سی سال -از سال ۱۳۳۰ تا سال ۱۳۶۰ به تدریس اشتغال داشت و هرگز شغلی مرتبط با رشتهٔ حقوق را نپذیرفت.

در این ویدیو  چگونگی دادن جایزه بین المللی قلم به خانم  بهبهانی در مجارستان نشان می دهد. چکامه سرای انقلابی و مبارز نستوه ایران که هرگز فراموش نخواهد شد.

سمت ها، و  جایزه های دریافتی

سیمین بهبهانی، تاکنون برنده ده ها جایزه علمی و آکادمیک به خاطر اشعار و غزلیات اش شده  و سمت های گوناگونی داشته است. شرح کوتاه آن چنین است :

۱- زن برگزیده سال ۱۳۷۷ از سوی کنفرانس پژوهش های زنان ایران

۲- برنده جایزه لیلیان هیلمن ( Lillian Hilman) , و راشیل هامت از سوی سازمان نظارت بر حقوق بشر در ۱۳۷۸

۳- اهدای جایزه به سیمین بهبهانی در دانشگاه استنفورد آمریکا

۴-  تجلیل از سیمین بهبهانی ۲۴ دی ۱۳۸۲ در جایزه شعر کارنامه به خاطر به خاطر یک عمر تلاش در حوزه شعر و ادبیات تجلیل به عمل خواهد آمد.

۵-  بزرگداشت سیمین بهبهانی ۸ مارس ۱۳۸۶ توسط کتابخانه صدیقه دولت آبادی و بهره برداری از تندیس سیمین بهبهانی، کاری از امیر محمد قاسمی زاده

۶-  اهداء  مدال کارل فون اوسی یتسکی در ۱۳۷۸ سازمان جهانی حقوق بشر در برلین، به سیمین بهبهانی . او در همین سال جایزه لیلیان هیلمن / داشیل هامت را سازمان نظارت بر حقوق بشر (HRW) دریافت کرد.

۷- در مراسم اهدا جایزه شعر زنان ایران ۳ دی ماه ۱۳۸۷ به نام «خورشید»، لوح تقدیر یک عمر فعالیت ابدی به سیمین بهبهانی تعلق گرفت. سپیده جدیری در هنگام اهدای این جایزه به سیمین بهبهانی گفت: خانم بهبهانی نیازی به این جوایز ندارد این جوایز ما هستند که از خانم بهبهانی اعتبار می گیرند.

۸- دریافت جایزه سیمون دوبووار Simone De Beauvoir به نمایندگی از کمپین یک میلیون امضاء در فرانسه در تاریخ سوم بهمن ۱۳۸۷. این مراسم در کافه «سن ژرمن دهپره» و با حضور کریستین ماری آلبانل وزیر فرهنگ و ارتباطات فرانسه و گروهی از فعالان حقوق زنان در پاریس برگزار شد.

۹- انجمن بین المللی ایران شناسی، به نام سیمین بهبهانی، جایزه کتابی را بنیاد گذاشته است.

۱۰-  سیمین بهبهانی در سال ۱۹۹۹ و ۲۰۰۲ کاندید جایزه نوبل ادبیات بوده است.

۱۱- بنیاد ملی دموکراسی، جایزه سالانه دموکراسی را در تاریخ ۱۲ ژوئن ۲۰۱۰ به جنبش سبز ایران اهدا کرده است. در این مراسم، این بنیاد سیمین بهبهانی را بعنوان نماد جنبش مردم ایران بر گزیده و بطور غیابی از وی تجلیل کرد.

در این فرتور، سیمین بهبهانی در میان گروه و همکاران جمع آوری یک میلیون امضاء دیده می شود. هرکجا بحث حقوق پایمال شده انسان ها، به ویژه زنان و کارگران در میان بوده، سیمین بهبهانی در آن حضور و همکاری داشته است.

در این فرتور، سیمین بهبهانی در میان گروه و همکاران جمع آوری یک میلیون امضاء دیده می شود. هرکجا بحث حقوق پایمال شده انسان ها، به ویژه زنان و کارگران در میان بوده، سیمین بهبهانی در آن حضور و همکاری داشته است.

جایزه بزرگ دیگری برای سیمین

اکنون با کمال خرسندی دریافتیم که  این شاهبانوی شعر، ادبیات، و مبارز خستگی ناپذیر، در هفتم شهریور سال ۱۳۹۲ (۲۹ اوت ۲۰۱۳) جایزه یانوش پانونیوش (Janus Pannonius) از سوی انجمن قلم مجارستان، در شهر پچ کشور مجارستان با حضور سیمین به وی اهدا شد. این جایزه شامل تندیس و پنجاه هزار پوند بود. در این مراسم٬ فرزانه میلانی مترجم آثار سیمین به زبان انگلیسی نیز حضور یافت.
بنا به گفته سرچ گزا»، رییس انجمن قلم مجارستان جایزه «یانوش پانونیوش» را به دلیل تلاش سیمین بهبهانی در جهت گفت‌و‌گوی بین فرهنگ‌ها و تمدن‌ها و تلاش او برای آزادی بیان به او داده اند.

در این ویدیوی جالب آقای هادی خرسندی شاعر طنزپرداز کشورمان، در چکامه بسیار زیبایی از هدایای تقدیمی خود به بزرگ بانوی ایران، سیمین بهبهانی گفتگو می کند. (۴ minutes only)

چکامه جاودانی وهمیشه ماندنی سیمین

یکی از نامی ترین اشعار سیمین بانو، شعر معروف “دوباره میسازمت وطن” است که در سال پنجاه و نه توسط وی سروده شده. این ترانه وسیله داریوش اقبالی خواننده سرشناس ایرانی اجرا شده و باراک اوباما رییس جمهور وقت امریکا در پیام تبریک خود به مناسبت نوروز به ایرانیان در سال۱۳۹۰، ضمن اشاره به ممنوع الخروج بودن وی، قسمتی از شعر دوباره می سازمت وطن را، در تقدیر و بزرگداشت نام بانو بهبهانی و سال ها تلاش بی وقفه آزادی خواهانه و جسارت آزادی بیان، او خواند!

نکته ای چند از آنچه گفته شد

بانو  سیمین افتخاری بس بزرگ و ناگفتنی است که در عصر ما و در کنار مبارزات آزادی خواهانه مردم ایران بویژه زنان حضور دارد. سیمین بانو ستاره غزل سرای محبت و استقامت است. بانویی که زجرها، شکنجه ها و مظلومیت و مبارزات مردم ایران را در شعرهایش به تصویر کشیده است. او هنرمندی واقعی و مردمیست که حتی در دشوار ترین شرایط تاریخی و در هجوم قوانین ضد انسانی و قرون وسطایی حکومت اسلامی، نهراسید و سکوت برنگزید.

سیمین، هرگز ثروت افسانه ای مداحان حکومتی، و یا ترس از بازخواست و احتمال شکنجه و زندان و قتل را به دفاع از شرافت مردمانش و بازخواست حاکمان خونخواره، ترجیح نداد.  سیمین، بزرگ بانوی غزل و مادر مقاومت زنان در ایران است. باشد که از شهامت و شجاعت بانوی هنرمندی بیاموزیم که از پس تمام قتل های زنجیره ای هنرمندان هنوز استوار ایستاده است و پرچم آزادی ایران را بی پروا در سراسر اشعارش به اهتزاز می کشد.