پیش گفتار
آزاد و زنان و مردان، و قهرمانان بنام جهان انگشت شمارند ولی همین شمار کم و محدود همیشه مظهر آزادی، دموکراسی، شجاعت، و انسانیت بوده اند. گرچه هرکدام سرانجام از جهان رخت بر می کنند و سر به زیر خاک فرو می برند، ولی خاطره و عمل کرد آنان پایدار و جاودانی می ماند و آنان را برای همیشه و برای نسل های متوالی زنده و فعال نگه می دارد. در تاریخ صد ساله گذشته جهان در سیاست و مردم داری مهاتما گاندی، جواهر لعل نهرو، نلسون مندلا، و از کشور خودمان میرزا تقی خان امیرکبیر، ستار خان، باقر خان، و دکتر محمد مصدق و شماری دیگر می توان را نام برد.
در گذشت نلسون مندلا
نلسون مندلا شب گذشته ساعت ۸:۵۰ به وقت محلی در تاریخ ۵ دسامبر ۲۰۱۳ (۱۴ آذر ۹۲) پس از بیماری طولانی و چندین بار بستری شدن در بیمارستان، سرانجام در سن ۹۵سالگی (۲۰۱۳-۱۹۱۸) رخت از جهان بر بست و به سرای جاویدان پیوست. مرگ آرام نلسون مندلا و در میان خانواده اش به وسیله جاکوب زوما Jacob Zuma رئیس جمهور آفریقای جنوبی در یک برنامه تلویزیونی به آگاهی جهانیان رسید و گفت: “ملت ما بزرگترین فرزند خود را از دست داد”.
گزارش کوتاهی از زندگی نلسون مندلا
نلسون مندلا از فعالان برجسته و مخالف آپارتاید (حزب نژاد پرست ) آفریقای جنوبی بود. او به دلیل جنگ های مسلحانه و مخفی علیه رژیم آفریقا، دستگیر شد. نلسون مندلا که خود یک تحصیل کرده و حقوق دان بود، در دفاع از خود در دادگاه گفت: ” من از این که برنامه ریزی و تصمیم به خرابکاری داشتم حاشا و کتمان نمی کنم. من این کار را از روی بی تفاوتی و این که به خرابکاری علاقه داشته باشم انجام ندادم. بلکه، به دلیل بررسی منطقی شرایط بد سیاسی و رفتار جابرانه، استثمار و جور و ستم بیکران سپید پوستان می باشد.
نلسون مندلا سرانجام در ۱۲ ژوئن ۱۹۶۴ به زندانی همیشگی (حبس ابد) محکوم شد. او مدت ۲۷ سال عمر خود را در سلول انفرادی گذراند. رژیم نژاد پرست آفریقا مانند همه دیکتاتورهای جهان، نلسون مندلا و کنگره ملی آفریقا را کمونیست و تروریست می دانستند. سرانجام مندلا در سال ۱۹۹۰ بر اثر فشار کشورهای گوناگون و تحریم جهانی بر رژیم آفریقا، از زندان آزاد شد و مورد استقبال مردم آفریقای جهانی و ستایش و حمایت رهبران بسیاری از کشورهای جهان قرار گرفت.
نمونه ای از واکنش رهبران جهان
پرزیدنت اوباما گفت:” مندلا با خشونتی برآمده از بزرگی و تسلیم ناپذیری اش آزادی و زندگی خود را فدای آزادی و آسایش دیگران کرد. او آفریقای جنوبی را تغییر داد و همه را به حرکت و جنبش در آورد.”
دیوید کامرون نخست وزیر انگلیس گفت:”روشنایی و نور درخشانی از جهان برفت. بی گمان مندلا را می توان قهرمان بزرگ عصر ما دانست.”
داستانی از رفتار نلسون مندلا
هنگامی که نلسن مندلا پس از آزادی از زندان به ریاست جمهوری برگزیده شد، شماری از سپید پوستان نژاد پرست سالیان سال بر جان و مال و ناموس سیاهان تسلط داشتند و از آنان بهره می گرفتند، برای منافع و از ترس آینده خود آماده مهاجرت به استرالیا شدند. این خبر که به گوش نلسون مندلا رسید بی درنگ به دنبال آنان فرستاد و در جلسه ای که همگی شرکت داشتند خطاب بدانان گفت:” شماها کجا میخواهید برید؟. این جا خانه و کشورتان است. آیا کسی خانه و کاشانه خود را ترک می کند؟!. اکنون آفریقای جنوبی بیش از همیشه به کمک و همکاری میان ما و شما نیاز دارد…” سخنان گرم و پراز محبت و عاطفه نلسون مندلا کار خودش را کرد و سپید پوستان که به گذشته تاریک و عملکرد نادرست خود آگاه شدند، با تغییر رویه و روش درکنار نلسون مندلا و همکارانش به آبادانی و پیشرفت آفریقای جنوبی با حفظ آزادی و احترام به دموکراسی پرداختند.
از آنچه گذشت:
نلسون مندلا پس از چند سال بیماری، شب گذشته در سن ۹۵ سالگی در میان خانواده خود آرام در گذشت. روانش شاد و یادش گرامی باد. بی گمان نلسون مندلا از چهره های تابناک و همیشه ماندنی تاریخ نه تنها برای مردم آفریقای جنوبی بلکه مردم جهان خواهد بود. این فرد وارسته و آهنین، ۲۷ سال جور و ستم رژیم ضد بشری آپارتاید را در گوشه زندان تحمل کرد وهیچگاه از مبارزات حق طلبانه و مردمی و دموکراسی خود دست برنداشت.
نلسون مندل پس از آزادی و رسیدن به قدرت هرگز از گذشته تلخ و آنچه بر او رفته بود شکوه ای ننمود و هیچگاه در صدد انتقام و پاسخ گویی بر نیامد. به راستی می توان نلسون مندلا را همانند مهاتما گاندی باید مظهر شجاعت، بردباری، بزرگ منشی و انسانیت و آزادی خواهی از چهره های درخشان بیاد ماندنی دروران کنونی تاریخ بشرنامید.