اعتیاد به کافئین
در اصطلاح متداول؛ چای، قهوه، و کوکا را کافئین نامند. سه نوشابه ای که در میان مردم جهان کاملن رواج داشته و روزانه در همه جا مصرف می شود. این سه نوشابه و یا کافئین، رفته رفته اعتیاد می آورد بدون آن که مردم از زیان های آن آگاه باشند. مطالعات پزشکی و روانشناسی پروفسور لورا ژولیانو Laura Juliano در دانشگاه آمریکایی واشنگتن نشان می دهد که گروه زیادی از مردم آنچنان معتاد و وابسته به کافئین (یکی از این سه نوشابه) اند که ترک کردن و یا کاهش آن برایشان دشوار و با عوارض و پیامدهایی همراه است.
حال اگر مصرف کننده زن باردار و یا فردی با بیماری قلبی و یا خونریزی های ناجور باشد، زیان کافئین بیشتر است. اثر منفی و زیان های کافئین که می توان گفت مانند مواد مخدر اعتیاد آور است، به آسانی دیده نمی شود. زیرا نوشیدن این سه نوشابه در میان همگان آنچنان عادی و متداول گشته که کسی متوجه پیامدهای آن نیست.
اثرات کافئین و ترک آن بر بدن
کافئین بر روی بخش های بدن اثر منفی دارد و می تواند اثرات ناجوری بر روی بخش های گوناگون بدن و همچنین تحریک کننده سیستم های عصبی داشته باشد. آزمایش بر روی افراد معتاد به کافئین نشان می دهد که بیش از ۵۰٪ آنان با ترک و یا کم کردن آن با دشواری های زیادی روبرو هستند و آنان دچار سردرد شدید، خستگی و افسردگی و از دست دادن تمرکزحال و وضعیت خود می شوند . امکان دارد آنان سرماخوردگی، دل آشوب، و درد ماهیچه ها را نیز احساس کنند.
توصیه های پزشکی در نوشیدن کافئین
خانم ژولیانو با بررسی های انجام شده سفارش می کند که افراد معتاد به کافئین مصرف آنها را کم کرده به ۴۰۰ میلی گرم برابر ۲-۳فنجان قهوه در دروز کاهش دهند. زنان باردار باید آن را به ۲۰۰ میلی گرم در روز برسانند. افرادی که دچار نگرانی و ناراحتی روانی و یا بی خوابی هستند، همچنین آنان که فشار خون، بیماری قلبی، و دشواری های دفع ادرار دارند نیز باید آن را کم و محدود کنند.
تا کنون بر چسب های روی کافئین مانند فراورده های دیگر هیچگونه نشانه ای به زیان های آن و محدودیت و کم کردن آن داده نشده. چنانچه این کار انجام گیرد مردم توجه بیشتر خواهند نمود و نسبت به نوشیدن این سه نوشابه تجدید نظر خواهند نمود. باید توجه داشت با وجود قهوه فروشی های متعددی مانند استار باکس Starbucks و نوشیدن کافئین در دسترس همگی قرار داشتن، آنهایی که نمی توانند نوشیدن کافئین را ترک و یا کاهش دهند، تنها راه چاره درمان پزشکی آنان شبیه کسانی است که می خواهند سیگار کشیدن و یا هرگونه دود کردن دیگر را ترک کنند..
نکته پایانی:
آزمایش های پزشکی و روانشناسی نشان می دهد که نوشیدن چای، قهوه، و کوکا (کافئین) روی دستگاههای بدن اثر منفی داشته و کار آنها را کند و مختل و ناجور ساخته و روی سیستم های عصبی نیز اثر گذار است. عادت به کافئین نیز مانند کشیدن سیگار و یا اعتیاد به دودهای دیگر کاری ناپسند و زیان آور است. زیرا عادت بدانها به ویژه برای زنان بار دار، افراد با فشار خون، بیماری های قلبی، و آنهایی که ناراحتی دفع ادرار دارند، بسی ناگوار و ناپسند است. شوربختانه ترک عادت و یا کاهش دادن مصرف روزانه چای، قهوه، و کوکا برای همگان ساده و آسان نیست. چنانکه آزایش نشان می دهد ۵۰٪ آنهایی که تلاش کردند خوردن کافئین را ترک و یا کم کنند، دچار سردرد شدید، خستگی و افسردگی، و از دست دادن تمرکز حال و وضعیت خود شدند. امکان دارد که اینکار با دل آشوب، سرماخوردگی، و درد ماهیچه ها نیز همراه باشد.